edward de bono

Edward de Bono

Gebruik de zes denkende petten van Edward de Bono om op zes verschillende manieren de klant, het vraagstuk of het probleem te benaderen.

De rode denkpet
‘Je moet niet zo emotioneel reageren’. Krijgt u dat vaak te horen? Dan hebt u hoogstwaarschijnlijk een rode denkstijl. De kleur rood staat namelijk voor emotie, de eerste indruk en intuïtie. Uw waarneming wordt als het ware rood gekleurd, waardoor u vooral tot emotionele conclusies komt.

De witte denkpet
Kunt u pas uw mening geven als u alle standpunten hebt gehoord? Gebruikt u graag cijfers als bewijs van uw mening? Dan geeft u de voorkeur aan de witte denkstijl. Wit staat voor ‘maagdelijk’ denken in de vorm van feiten, cijfers en informatie. In uw waarneming staat u minder open voor de gevoelens en emoties.

De gele denkpet
Vindt u de file op weg naar het werk en naar huis de ideale mogelijkheid om eens lekker naar uw favoriete muziek te luisteren? Dan hebt u een gele denkpet op. Deze mensen worden vaak gezien als de eeuwige optimist. Geel staat voor optimisme, het zien van voordelen en kansen.

De zwarte denkpet
Denkt u dat het nieuwe product zal floppen? Stapt men naar uw mening te makkelijk over onvolkomenheden heen? Dan hebt u de zwarte denkpet op. U ziet snel gebreken. Zwart staat voor het negatieve oordeel, voor redenen waarom iets juist niet zal lukken. De zwarte denkpet laat u snel de onvolkomenheden zien waardoor u uzelf kunt wapenen voor mislukking.

De groene denkpet
Als niemand het meer weet, komt u met de oplossing. Mensen vragen vaak naar uw mening of willen van u een oplossing horen. De groene denkpet staat voor creativiteit, het uitproberen en nieuwe dingen en het leren van uw fouten door er inspiratie uit te putten voor nieuwe ideeën.

De blauwe denkpet
U hebt overzicht en ziet wanneer en waar iets moet gebeuren. U geeft ruimte aan degene met de nieuwe ideeën en laat anderen daar weer commentaar op leveren. De blauwe denkpet staat voor de dirigent van het denken en het overleg.

Meer inzicht?
Bel ons voor een nadere kennismaking. Telefoonnummer: 06.141.844.97
Romeo Oehlers
rhO training

<<